DESTINATII DE VACANTA

Detalii si rezervari: 0237 640 389, 0740 148 660, 0744 631 916

Grecia

Grecia (greacă Ελλάς / Ellás, Ελλάδα / Elláda) sau Republica Elenă (greacă Ελληνική Δημοκρατία / Ellinikí Dhimokratía) este o țară din sud-estul Europei membră a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene și a zonei euro.

Grecia este situată în Peninsula Balcanică, la sud de Bulgaria, Republica Macedonia și Albania și la vest de Turcia. Are un litoral de 13.676 km la Mările Egee, Ionică și Mediterană.

Considerată de mulți drept leagănul civilizației occidentale, Grecia are o istorie lungă și bogată, timp în care și-a răspândit influența pe trei continente.

Regiuni

Grecia este formată din 13 regiuni, care sunt împărțite la rândul lor în 51 de prefecturi (nomoi, singular - nomos):

Regiuni
Attica Grecia Centrală
Macedonia Centrală Creta
Macedonia de Est și Tracia Epir
Insulele Ioniene Egeea de Nord
Peloponez Egeea de Sud
Tesalia Grecia de Vest
Macedonia de Vest

Pe lângă acestea există o regiune autonomă, Muntele Athos (Ayion Oros - Muntele Sfânt), un stat monastic sub suveranitate grecească.

Nomoi sunt divizate în 147 eparhii (singular eparhia), care sunt împărțite în 1.013 localități: 130 localități urbane (dimi) și 900 comunități rurale (kinotites). În 1999, existau 5.775 de autorități locale: 361 demoi, 5.560 koinotites, împărțite în 12817 localități (oikosmoi).

Geografie

Grecia este formată dintr-o parte continentală cu numeroase golfuri și peninsule (Peloponezul, o peninsulă legată de continent prin istmul Corint) și o parte insulară (aproximativ 3 000 de insule în Marea Egee, Marea Ionică și Marea Mediterană). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu și grupele Dodecaneze și Ciclade. Grecia are aproximativ 15 000 km de coastă. Relieful se caracterizează prin predominarea masivelor muntoase, dispuse sub forma unor aliniamente paralele; Acestea continuă de fapt șirul Alpilor Dinarici din centrul Peninsulei Balcanice. Principalul șir montan îl reprezintă Munții Pindului, care traversează partea centrală a Greciei. Cea mai mare altitudine se întâlnește însă spre Marea Egee, Muntele Olimp - 2 917 m.Noutati:

Harta Grecia (Europa)

Search Engine Submission - AddMe